Kde zoženiem fretku?

13.09.2010 19:17

 

Fretka sa dá kúpiť vo zverimexe, u veľkochovateľov , alebo u chovateľa. Aké sú výhody, či nevýhody?

 Zverimex

Nepoznáte pôvod fretky, prostredie, v ktorom vyrastala, spôsob chovu matky, chovateľa. Nemá vám kto poradiť, keď máte problémy. Mláďatá sú z neznámych chovov, nebývajú očkované, môžu mať rôzne parazity (škrkavky, svrab, blchy), vrodené choroby. Ceny sú pomerne vysoké, vzhľadom na maržu obchodu.

Veľkoobchod

Sú to v podstate chovatelia fretiek, ktorí ich ale nechovajú ako domácich miláčikov, ale pre biznis. Spoznáte ich veľmi jednoducho. Fretky chovajú von v malých klietkach (väčšinou v králikárňach), mláďatá majú po celý rok (pripúšťajú samicu aj viac krát do roka, ak je istý odber a preto má krátku životnosť), na otázky väčšinou odpovedajú dosť neurčito. Mláďatá z takýchto chovov môžu mať vonkajšie aj vnútorné cudzopasníky, určite nie sú očkované. Je problém ich naučiť chodiť na záchod, pretože toto sa učia od matky. Množiteľ vám ponúkne akúkoľvek farebnú kombináciu a to po celý rok. Nie je schopný vám podať informácie o rodičoch, o očkovaní o kŕmení. Ceny sú pomerne nízke (ale nebýva to pravidlo)

Chovateľ

Chovateľ chová fretky pre potešenie a keď má mláďatá, väčšinou si budúcich majiteľov poriadne preklepne. Na otázky vám odpovie zasvätene, môžete sa kedykoľvek na neho obrátiť s problémami pri chove. Dá vám na seba kontakt a stanete sa viacmenej členom jeho rodiny. Povie vám základné informácie o chove, o rodičoch, odporučí podstielku aj kŕmenie na prvé dni, ak chcete mať mláďa zaočkované už pri odbere, zabezpečí ho. Väčšinou bývajú mláďatá zdravé, bez parazitov. Odporučí vám aj iných chovateľov fretiek vo vašom okolí na vychádzky a o rast a prosperovanie mláďat sa zaújma. Ceny sú dohodou a nebývajú prehnané, ide len o pokrytie nákladov na odchov mláďat.